Jan 31 • DC Academy

Didactisch Coachen; de snelweg voor verbetering van basisvaardigheden

Didactisch Coachen; de snelweg voor verbetering
van basisvaardigheden

Het verbeteren van de basisvaardigheden, taal, rekenen en burgerschapsvorming, blijft een
uitdaging in het onderwijs. Didactisch Coachen zorgt voor een goede infrastructuur in de klas
waarmee de basisvaardigheden (de autootjes) in de turbostand komen; aldus Inge Gulickx
en Barbara Krstovic (gecertificeerd trainers Didactisch Coachen). Eigenlijk komt deze
uitspraak in iets andere vorm van een oud deelnemer die hiermee zijn enthousiasme
uitsprak voor het professionaliseringstraject Didactisch Coachen.
Slechte onderwijsmethodes bestaan eigenlijk in Nederland niet meer. De kwaliteit van de
docent, van het team en het schoolklimaat zijn alles bepalend voor de leerresultaten. “De
infrastructuur moet aangelegd worden in de klas, voordat je vakinhoud kunt gaan delen
”,
aldus Inge Gulickx. Met Didactisch Coachen investeer je als school in het hele team en in je
onderwijskwaliteit. Je groeit samen en samen besef je: wij worden steeds beter! Wij zien dat
je met Didactisch Coachen een klimaat realiseert waarin je binnen het team van elkaar leert,
je weet waar je samen op stuurt, er positiviteit is en kwaliteiten worden gezien.

Basisvaardigheden ontwikkelen via aandacht,
feedback en denkvragen

Waarom Didactisch Coachen zo waardevol is bij de ontwikkeling van basisvaardigheden? Investeren in de ontwikkeling van de docenten komt ten gunste aan de prestaties van de leerlingen, dat is bijna een open deur. Die investering in de infrastructuur van het onderwijs kan de versnelling zijn voor verbetering van basisvaardigheden, omdat het pedagogisch en didactisch handelen van de docent via deze weg verder professionaliseert. Barbara Krstovic:” We noemen het Didactisch Coachen omdat het coachen is het met het doel om iets te leren, waarbij goede observatie en positieve feedback een belangrijk fundament is voor het leerproces”.
Een voorbeeld uit de praktijk: een leesles in het basisonderwijs; onze trainer werkt samen met de leraar tijdens een les technisch lezen in groep 3. De leerlingen zijn bezig met hakken en plakken. Op een gegeven moment valt het onze collega trainer op dat een meisje, na ieder woordje dat ze hardop verklankt, bevestiging vraagt aan de leerkracht of het wel goed gaat. En de juf bevestigt consequent, pedagogisch warm en vriendelijk. Onze collega benoemt dat ze ziet dat het meisje al heel goed hakt en plakt (positieve feedback), nodigt haar uit omeen aantal worden achter elkaar te lezen en alleen bij echte twijfel de docent aan te kijken. Technisch lezen hangt immers nauw samen met leesbegrip.

Van les doelen naar hoge microverwachtingen
en betere leerresultaten

Als leraar weet je wat de lesdoelen zijn, welke leerlijn je volgt en je weet heel goed uit welke stappen de opbouw tot leren lezen bestaat. Je weet precies dat ze eerst de letters leren, de bijbehorende klank leren kennen, dan hakken en plakken etc. Als leraar begeleid je leerlingen hierin, Didactisch Coachen geeft je de tools om dit leerproces gericht te kunnen begeleiden. Het zit hem in zien wat een leerling doet, open denkvragen stellen en feedback geven op wat de leerling al, kan zodat het vertrouwen stijgt. Het maakt het werken vanuit hoge verwachtingen op microniveau in de praktijk mogelijk. Didactisch Coachen gaat over tijdens de les zien wat er gebeurt, uitnodigen tot reflecteren en zelf laten nadenken over hoe ze het kunnen aanpakken, hoe ze zichzelf daarin in de goede modus kunnen krijgen en vervolgens leerlingen zien groeien. Zo ben je samen op weg naar het eigen maken van de vaardigheden en het leren van de basisvaardigheden.

Teamontwikkeling

Barbara Krstovic nog eens aan het woord: ”En wat ik dan zo tof vind, is dat dit niet slechtséén docent leert, een heel team leert dit gezamenlijk. Een hele school leert dit!”

Dit zorgt ervoor dat de collectieve teacher efficacy[1] versterkt. Omdat je op teamniveau gaat voelen; wij groeien, wij worden steeds beter en dit is wat wij voor elkaar krijgen met onze leerlingen. Wat ook dus voor de sfeer, het samen-gevoel ten goede komt. Dat je heel bewust met elkaar iets samen doet wat ten goede komt aan het leren van de leerlingen. Met Didactisch Coachen realiseer je een klimaat waarin je binnen het team met plezier van elkaar leert, er positiviteit is en kwaliteiten worden gezien.”

Dit klimaat ga je terugvinden in het DNA van de school omdat iedereen meedoet en de school het met beleid, interne coaches en intervisie zelf steeds blijft ontwikkelen en toepassen. Professionaliseren op teamniveau dat is de turboversnelling. 

Motivatie sociale ontwikkeling en zelfregulatie leerlingen

Met Didactisch Coachen investeer je in basisvaardigheden op een leergebied overstijgende manier. Je koppelt het aanleren van taal en rekenen aan de ontwikkeling van pedagogisch en didactische vaardigheden. Inge Gulickx: “Je werkt doelgericht aan die vaardigheden, met als het doel, zelfreguleren en leren. En dat wil je volgens mij. Dat wil je bij alle vakken toch? Niet alleen bij taal en rekenen, ook bij Frans, wiskunde, koken. Met Didactisch Coachen stimuleer ook je de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Die groei leidt tot vertrouwen en het vertrouwen in eigen kunnen zorgt voor motivatie. Die vind ik een hele belangrijke. Te meer omdat je steeds meer hoort hoeveel jongeren toch wel met negativiteit en stress te kampen hebben. De druk van vele toetsen voelen in PO en VO, druk van ouders. Bij Didactisch Coachen gaat het om werken vanuit hoge microverwachtingen, het creëren van een fijn en veilig klimaat van positiviteit, van kijken en benoemen wat er wél is. Daarmee zorgen leraren samen voor de infrastructuur om de basisvaardigheden eigen te maken.”

Meer weten over Didactisch Coachen als snelweg voor de ontwikkeling van basisvaardigheden?

Klik hier en stuur ons een e-mail en we nemen snel contact op!

[1] Bandura.A (1993) Perceived self-efficay in cognitieve development and functioning. Educational Psychologist, 28,117-148