Professionaliseringstraject

Training voor onderwijsteams
scholing voor onderwijsteams

Professionaliseringstraject Didactisch Coachen

Bij Didactisch Coachen wordt ervan uitgegaan, dat mensen al heel veel kwaliteit in huis hebben en dat je hen kunt helpen die kwaliteit uit te bouwen. Dat is voor mensen een plezieriger en motiverender uitgangspunt dan wanneer uitgegaan wordt van wat ze nog niét kunnen. Dat geldt voor leraren en voor leerlingen.

Een organisatie die graag wil dat haar docenten echt gaan leren samenwerken en vanuit dit gedachtegoed (Didactisch Coachen) leerlingen gaan begeleiden, gaat als samenwerkende professionals aan het leren en creëren. We werken daarin met verschillende aanvangsniveaus in verschillende lagen in de organisatie: de schoolleiding leert hoe zij het gedachtegoed van Didactisch Coachen vertaalt naar visieontwikkeling en leiderschap. Zij gaat zich bovendien de vaardigheden eigen maken om Didactisch Coachen toe te passen in de eigen interventies naar docenten en onderwijsondersteunend personeel.

De docenten doen hetzelfde vanuit hun rol: zij maken de onderwijskundige vertaling van Didactisch Coachen en gaan leren hoe zij leerlingen (maar ook elkaar) leerbevorderend en motivatieverhogend kunnen coachen en/of feedback geven.
Dit betekent dat er op verschillende niveaus in de organisatie een ontwikkelingsproces op gang wordt gebracht.
Een proces dat ruimte biedt aan kennismaken met de achtergronden en de systematiek van Didactisch Coachen, aan de vertaling naar de praktijk en (niet in de laatste plaats) aan het leren van de vaardigheden die bij Didactisch Coachen horen. 
Write your awesome label here.

Opzet van het traject

We kiezen voor een opzet die voldoende ruimte biedt voor enerzijds kennismaken met de achtergronden en de systematiek van Didactisch Coachen, en anderzijds veel mogelijkheden biedt voor de vertaling naar de praktijk van deze aanpak. Uitgangspunt is dat een actief diepgaand proces op gang wordt gebracht. In deze aanpak zitten vaak de volgende elementen: ­ 

Een gezamenlijke startbijeenkomst / trainingsbijeenkomst Didactisch Coachen met alle docenten van de school  ­

De startbijeenkomst is bedoeld om te motiveren en inspiratie op te doen. Op inhoudelijk niveau wordt een start gemaakt met Didactisch Coachen. Er wordt zowel theoretisch als praktisch input gegeven over de achtergronden, werkwijze en systematiek van de methode. Ook gaan de docenten zelf direct al praktisch aan het werk om Didactisch Coachen toe te passen in ter plekke te creëren leersituaties. Ze worden gefilmd en krijgen een eerste feedback op hun handelen. De opzet van het traject wordt besproken en de docenten bepalen individueel waarmee ze aan de slag gaan in hun professionele ontwikkeling.

Een nulmeting en voortgangsmeting (via videoanalyse van een les) bij alle docenten en een individueel feedbackgesprek per docent

Na de startbijeenkomst gaan de docenten aan de slag met het uitproberen en toepassen van Didactisch Coachen in hun lessen. Iedere docent wordt gefilmd in de les op een moment dat zij interactief bezig zijn met leerlingen en leren. De opnames worden geanalyseerd op leer- en motivatiebevorderende interventies van de docent en de bevindingen van de analyse worden met iedere docent afzonderlijk besproken in een individueel feedbackgesprek. De docent bepaalt daarna voor zichzelf waarmee hij/zij aan de slag gaat.

Allerlei vormen van werkplekleren (video intervisie, kunst afkijken en/of souffleren) ­

Uit ervaring en onderzoek weten we dat leren het meeste effect heeft als het zo praktijknabij mogelijk wordt georganiseerd. Daarom creëren we allerlei vormen van werkplekleren zoals werken in koppels en collegiaal leren met de camera: De leraren werken bijvoorbeeld in tweetallen en deze tweetallen gaan afwisselend elkaar observeren en filmen in de les, lessen nabespreken, samen lessen voorbereiden en onderwijs ontwikkelen. In een aantal gezamenlijke bijeenkomsten worden de werk- en leerervaringen gedeeld. Tussendoor vinden er video-intervisie (en trainings-) bijeenkomsten plaats met de externe trainer.

Borging

Om ervoor te zorgen dat Didactisch Coachen verankerd wordt in de school, doen we graag een train-de-trainerstraject. In dit traject wordt een aantal docenten geschoold als beeldcoach en interne trainer Didactisch Coachen.  
Hierin wordt een verdiepingsslag gemaakt met Didactisch Coachen. Andere vormen van werkplekleren zijn ‘kunst afkijken’. Bij ‘kunst afkijken’ doet de trainer in de klas voor hoe je allerlei interventies van Didactisch Coachen uitvoert. Op die manier kan er geoefend worden in het toepassen van.

Aanmelden

Aanmelden of meer informatie opvragen kan door een bericht te sturen via onze contactpagina.
Write your awesome label here.
Write your awesome label here.